Microsoft / Redmond WA / Microsoft Campus / 2015

weather conducts a musical soundtrack

Parallel was commissioned by Bora Architects to create a permanent sound installation in a newly constructed building on the Microsoft Campus in Redmond, WA. The resulting installation musically activates the interior space of the lobby by utilizing the weather conditions directly outside. To achieve this effect, a weather station, mounted onto the roof of the building, continuously captures changes in the weather. The resulting data stream, containing wind speed, temperature,precipitation, and sunlight, is instantly interpreted by software, which subsequently triggers musical sounds that playback through around one hundred speakers mounted into the lobby's ceiling. In this way, the continually shifting nature of weather at the site is represented in real-time by a constantly changing musical composition.